Papanica- kakanica

Najčerstvejšie správy zo slovenských gastronomických (problémov) ehmm,... podnikov, ktoré sú čerstvejšie, ako ten šalát, čo si pred chvíľou jedol.

Určite každý z nás pozná ten pocit, keď sa chceš dobre najesť v čase obednej prestávky u svojho milovaného zamestnávateľa. Okej, nebudem to preháňať, slovné spojenie "dobre sa najesť" sa v slovenskej gastronómii dá označiť za nonsens.

S obdivom sledujem niektoré kolegyne, a vzdávam hold ľudom, ktorí si dajú tú námahu a po práci si ešte aj navaria.

Pre nás, bežných smrteľníkov - povedzme si na rovinu- lenivcov, je to nesplniteľná úloha. Navyše, ak máš po práci iné priority ako varenie, napríklad ísť s kamošmi na pivo, alebo na pizzu, čo rozhodne nepridá na kráse ani tvojej postave, ani tvojej peňaženke.

Poväčšine si myslím, že sme predsa len normálni ľudia, my lenivci, a skôr je to o tom, že žijeme sami a pre jedného sa predsa neoplatí variť, pretože odmietame jesť štyri dni to isté. V opačnom prípade žiješ s rodičmi, ale prečo by si preboha mal jesť "segedín", bryndzové halušky, langoše a šišky, keď chceš byť predsa štíhly a teraz to už nie je v móde? Teraz fičia rôzne bezcukrové, bezmúčne, bezkorenené, bezmäsité, bezvaječné, bezmliečne a neviem aké všetky "BEZ" potraviny.

Určite sú všetky také chutné a "BEST".

Vrátim sa ale k téme slovenskej gastronómie, pretože keď sa chceš najesť, buď si objednáš donášku, alebo konečne zdvihneš zadok zo stoličky a pôjdeš sa prejsť. Predsa trocha čerstvého vzduchu nikdy neuškodí, aj keď je vonku príjemných 35°C v tieni. Beriem to z tej lepšej stránky, že aspoň nemusím v práci sedieť o pol hodiny dlhšie.

Keď sa konečne dotrepeš do nejakej "vychytenej reštiky", (mimochodom cesta tam a späť ti zaberie asi 15 minút, ak máš šťastie) a počúvaš rady skúsených dietológov- jedzte pomaly a každé sústo prežujte aspoň 100x, dáš si to skvelé menu za "tri paďesát" a si rád, ak je to aspoň slané a teplé. Ja si väčšinou popálim jazyk hneď na polievke, aspoň potom necítim ostatné ingrediencie môjho obľúbeného jedla. V našich podnikoch sa totiž nikdy neviem rozhodnúť, ktoré je moje obľúbené jedlo, či kuracie prsia so syrovou omáčkou a ryžou, alebo kuracie prsia na nejaký záhadný spôsob pomenovaný podľa krajinnej oblasti, v ktorej sa nachádzaš+ ryža. O dezerte sa ti môže snívať, ale po chuti obedového menu, môžeš byť rád, že naň nemáš chuť.

Česť výnimkám v slovenskej gastronómii, dá sa to uvariť aj lepšie, lenže namiesto žalúdka ťa bude bolieť peňaženka.

Prajem dobrú chuť! ;)